Je gaat een evenement of bruiloft regelen een weet in grove lijnen hoe dat er ongeveer uit moet gaan zien. Maar hoe breng je jouw globale ideeën nou over aan een ander? Met een moodboard ben je in staat een prachtige impressie van jouw evenement of bruiloft samen te stellen, die je vervolgens aan iedereen kunt showen! Waarschijnlijk doe je ook nog eens hele leuke nieuwe ideeën op. Hoe maak je nu een goed moodboard? Wij helpen je op weg!

 

Waarom een moodboard?

Een moodboard is een bord waar je een sfeer op kunt creëren. Je kunt iemand in woorden uitleggen wat voor sfeer je in gedachte hebt. Maar dit gaat veel makkelijker en duidelijker als je het aan de hand van een moodboard kunt laten zien.

Een moodboard is dus handig om je wensen over te brengen aan anderen: je partner, de weddingplanner of aan de locatiehouder.

Maar een moodboard kan je ook heel erg helpen om een stijl te ontdekken in alle dingen die je leuk of mooi vindt.

Uit alle kleuren stijlen en thema’s wil je datgene kiezen wat het beste bij jou of bij jullie past. Dat kan met zo’n enorm aanbod aan ideeën best een uitdaging zijn. Een moodboard kan helpen om deze stijl of sfeer duidelijk te maken.

Leveranciers in de evenementen- en bruiloft branche zijn blij met een moodboard. Ze kunnen zo sneller zien waar je van houdt en je een passend aanbod geven.

tropische styling lunaworxStyling voor een fotoshoot in thema ‘Tropical’

Meerdere borden

Het is soms lastig om de sfeer van je gehele feest in een bord te vangen. Daarom is het fijn om meerdere borden te maken met elk hun eigen onderwerp. Bijvoorbeeld een bord over de locatie, het dinermoment met tafeldecoratie of de stijl van de fotografie die je aanspreekt.

Voor bruiloften zou je ook met het twee-borden-systeem kunnen werken. Een bord is specifiek voor je persoonlijke uitstraling, dus de jurk, kapsels, schoenen, make-up en sieraden.

Het andere bord is voor de uitstraling van de dag zelf. Welke kleuren er bijvoorbeeld terug komen. En ideeën voor de styling van de ceremonie en het feest.

 

Hoe maak je een moodboard?

De old-skool manier voor het maken van een moodboard is heerlijk knippen en plakken. Snuffel in tijdschriften of op het internet naar mooie plaatjes, print en knip ze uit, en plak ze op een groot vel papier of karton.

Op afbeeldingen na kan je ook andere dingen opplakken die je aanspreken. Inspirerende woorden of quotes en mooie kleuren bijvoorbeeld. Maar ook leuke patronen of stofjes.

Maak delen op je moodboard die een beetje bij elkaar horen en ook goed bij elkaar staan qua indeling. Gewoon lekker schuiven totdat je tevreden bent over de uitstraling van je bord.

 

styling rustic greenery lunaworxStyling door Lunaworx, stijl ‘rustic greenery’, fotograaf Marloes van der Linde photography

Pinterest

Er zijn ook meerdere programma’s en websites waar je moodboards kunt maken. Een van onze favorieten is toch wel Pinterest.

Als je een Pinterest-account hebt, kun je allerlei borden aan maken. De afbeeldingen die je zoekt, kan je makkelijk plaatsen op de verschillende borden die je hebt aangemaakt.

Nog een groot voordeel van Pinterest is de enorme database aan de meest prachtige afbeeldingen. Pinterest is een Amerikaanse website, en dat is ook zichtbaar in de heerlijke ‘over the top’-afbeeldingen.

 

Hoe herken je jouw stijl of thema?

Als je moodboard dan af is kan je gaan benoemen wat de stijl is die je bij je evenement of bruiloft vindt passen. Kijk van een afstandje naar het moodboard en kijk wat je opvalt.

Wat voor overeenkomsten zie je in je afbeeldingen? Vaak kan je wel een stuk of 3 tot 5 woorden opnoemen die de stijl van je moodboard weergeven.

Wat ook wel eens helpt is het schrijven van een visie bij je moodboard. Soms vinden mensen het makkelijker in één of een paar zinnen te beschrijven wat ze willen neerzetten met hun evenement.

Deze woorden en/of zinnen vormen de basis van de stijl die jouw bruiloft, feest of evenement gaat uitstralen. Well done!

 

Voorpret

Wij vinden het altijd ontzettend leuk als er mensen bij ons op kantoor komen met een moodboard. Zelf hebben klanten vaak het idee dat het nog teveel een mix van stijlen is, maar toch kunnen wij er duidelijke lijnen in herkennen die duidelijk maken wat de klant of het bruidspaar graag zou willen zien. Het helpt ons om een spot-on stylingsplan samen te stellen.

Een moodboard is absoluut geen must voor een tof evenement of een prachtige bruiloft. Het is alleen een hulpmiddel. En bovendien een leuke en ontspannende activiteit om te doen ter voorbereiding. Extra voorpret dus!

Inspiratie trouwkrant lunaworx

Pin It on Pinterest