Je hoort het wel eens, maar ze zijn zeldzaam: mannen die net zo wild worden van het plannen van een bruiloft als de vrouw. De realiteit is over het algemeen dat de aanstaande bruid meer plezier heeft in de voorbereidingen van de trouwdag dan de man. En ja, dat vindt de vrouw wel eens jammer. Toch is het mogelijk allebei plezier te beleven aan de voorbereidingen. Hoe kan je toch zoveel mogelijk samen voorpret hebben? We geven je 5 tips.

1. Lage verwachtingen

Wees realistisch en accepteer dat jij de voorbereidingen leuker vindt dan je partner. De meeste vrouwen dromen al heel lang van hun trouwdag, de meeste mannen nou eenmaal niet. Hoe eerder je het beeld loslaat dat je aanstaande ook het liefste los gaat op de tafeldecoratie, hoe leuker het gaat worden.

Moet jij je partner dan helemaal niet lastig vallen met bruiloftpraat? Nee, tuurlijk niet! Je man wil wel graag mee doen, maar gewoon wat minder dan jij. Bespreek vooral de belangrijke beslissingen die genomen moeten worden met hem. En de onderdelen van jullie bruiloft waar hij het meeste mee heeft, bijvoorbeeld de trouwauto, het eten en het feest. Bespreek onderwerpen die hij minder belangrijk of interessant vindt uitgebreid met je moeder of beste vriendinnen. En geef hem hier vervolgens een samenvatting van. Jij blij, hij blij.

2. Dingen doen

Even kort door de bocht: vrouwen zijn denkers (en praters), mannen zijn doeners. Eindeloos op Pinterest rondscrollen, daar heeft de man weinig geduld voor. Maar locaties bekijken of samen naar een leuke trouwbeurs, no problem. Doe dus vooral zelf het voorwerk en neem de man vervolgens mee op stap om knopen door te hakken.

Dingen bekijken, proeven, beleven: daar kan je partner echt prima mee uit de voeten. En doordat jullie geen gedoe van tevoren hebben gehad met eindeloze discussies, gezucht en gesteun voelt zo’n op-stap-ga moment ook echt als een leuk uitje van jullie tweeën en is voorpret gegarandeerd.

whiskey bar lunaworxFoto: Marloes van der Linde Photography

3. Houd het relaxed

Wordt geen bridezilla die alleen nog maar opgefokt over haar bruiloft kan praten. Probeer de bespreekpunten een beetje te groeperen. En plan vervolgens een leuk avondje met lekkere hapjes en drankjes waarop je samen lekker gaat nadenken en praten over jullie trouwdag.

Klinkt relaxt toch? En daardoor is zo’n avond ook nog eens veel effectiever en efficiënter dan elke dag weer beginnen over jullie trouwdag, waardoor er sneller irritaties ontstaan. Maak er dus vooral een superleuke date van, en herhaal zo’n date-night regelmatig.

4. Vraag hulp

Komen jullie nou bij het plannen op bepaalde onderwerpen uit waar jullie het lastig over eens worden? Dat is helemaal niet gek. Het kan zo maar dat jullie allebei een ander idee hebben over bijvoorbeeld de styling van jullie bruiloft of het budget wat jullie er aan willen besteden.
Grijp in voordat de spanningen te hoog oplopen en schakel een professional in.

Een weddingplanner kan jullie uitstekend helpen met het maken van een goed draaiboek of een budget waar jullie beiden tevreden mee zijn. En een stylist kan jullie ideeën rondom jullie perfecte dag feilloos combineren tot een stijl waar jullie allebei blij mee zijn.

Doordat je zelf vanuit je eigen visie denkt, zie je niet altijd meer de mogelijkheden die er wel liggen. Iemand uit de trouwbranche die zijn vak verstaat zal jullie strijdpunt op een goede manier op kunnen lossen, waardoor het plannen en de voorbereidingen weer leuk worden. Wacht dus niet te lang en schakel op tijd iemand in.

Styling lunaworx bruiloft

5. Jouw glimlach

Eigenlijk zijn mannen over het algemeen heel makkelijk. Niet alles waar jij je druk over kan maken, is iets waar zij een mening over hebben. Ze vinden veel dingen al lang best, zolang jij maar tevreden bent.

Lief he? Het is echt zo. Zolang jij blij bent met hoe jullie dag er uit ziet, jij gelukkig bent en straalt, is jouw partner helemaal in de wolken. Zorg er daarom dan ook vooral voor dat je zelf tevreden bent en het leuk hebt in de voorbereidingen. Je partner volgt je hier vanzelf in. Schatjes zijn het!

Vrouwen van Venus, mannen van Mars?

Zolang jullie van elkaar respecteren dat jullie de voorbereidingen allebei net wat anders beleven en er net wat andere dingen uit halen, komen jullie echt een heel eind.

Doe de voorbereidingen allebei zoveel mogelijk op de manier die je zelf fijn vindt, en probeer elkaar regelmatig even in het midden te ontmoeten. Zo blijft het plannen vrij van stress, en wordt het zo veel mogelijk een romantische aangelegenheid met veel voorpret. Jullie kunnen het!

Pin It on Pinterest