Duurzame bruiloften zijn hip. En terecht. Mensen zijn zich steeds meer bewust van de impact van hun leefwijze op het milieu. Het is daarom helemaal niet gek dat je tijdens je bruiloft ook rekening wilt houden met de wereld waarin je leeft en probeert je voetstap niet onnodig groot te laten zijn. Bij een gemiddelde bruiloft wordt er ongeveer tien ton aan CO2 uitgestoten. Dat is meer dan één huishouden jaarlijks uitstoot, oops! We geven je graag wat tips om jullie bruiloft een flinke slag duurzamer te maken.

 

Locatie

Het helpt enorm als jullie de gehele bruiloft op één plek vieren. Zo zijn er geen onnodige verplaatsingen die brandstof kosten.

Als jullie gek zijn op natuur en groen, dan is het logisch voor een mooie buitenlocatie te kiezen. Er zijn veel mooie locaties te vinden op bijzonder natuurplekken die jullie liefde voor groen goed kunnen uitdragen.

Verschillende locaties hebben hun eigen manier om invulling te geven aan het begrip duurzaamheid. Kies hierin een locatie die past bij wat jullie belangrijk vinden.

 

Eerlijk eten

Sommige locaties en cateraars kunnen goed uit de voeten met vegetarische en veganistische gerechten, of hebben zich hier zelfs in gespecialiseerd.

Maar gebruik (laten) maken van lokale producten is ook al een stuk duurzamer. Puur en vooral ook seizoensgebonden eten, al dan niet biologisch. Het eten hoeft niet van heinde en verre te komen om smaakvol en indrukwekkend te zijn.

Vergeet ook niet de bruidstaart in jullie wensen mee te nemen. Het is helemaal niet vreemd om de patissier te vragen rekening te houden met eetwensen. De meeste trouwtaartbakkers kunnen met dergelijke verzoeken prima uit de voeten.

 

The holy kauw company catering

Foto en gerecht door: The Holy Kauw Company

 

De ringen

Goud is een grondstof behoorlijk ter discussie staat. Veel juweliers bieden daarom ook groen goud aan. Deze ringen hebben een keurmerk van Faiminded of Max Havelaar. Trouwringen van (duurzaam!) hout is natuurlijk ook een goed alternatief.

Misschien is er in de familie nog goud beschikbaar wat jullie zouden kunnen omsmelten tot nieuwe ringen. Zo krijgt dit oude goud een nieuw leven, en geeft het jullie ringen een extra mooie lading mee, doordat bijvoorbeeld de ketting van oma of de trouwring van je vader in jullie trouwringen verwerkt zijn.

Stationary

Het meest natuurvriendelijk is digitaal uitnodigingen versturen, maar dat vindt niet iedereen romantisch of persoonlijk genoeg.

Niet alleen de uitnodigingen, maar al jullie stationary (naamkaartjes, menu’s enz.) is te verduurzamen. Kies voor papier met een FSC-logo, extra dun papier of gerecycled papier.

Hoe leuk en groen is bijvoorbeeld papier met bloem- of plantenzaadjes erin?

 

stationary styling lunaworx

 

Groene bloemen

Het scheelt enorm als je in jullie bloemwerken en boekt gebruik laat maken van seizoensbloemen. Deze hoeven dan niet ingevlogen te worden, maar komen gewoon uit eigen land. Ook plaatselijke kwekers kunnen jullie heel goed van mooie bloemen voorzien, lekker lokaal.

Ook een leuk idee: ga eens kijken bij een pluktuin bij jou in de buurt. Hier kan je voor een zacht prijsje bloemen voor mooie tafelboeketjes en bloemenkransen uitzoeken. Gelijk een fijne bezigheid op de dag voor je trouwdag, met je bruidsmeisjes bloemen plukken voor de bruiloft.

Verantwoorde styling

Wegwerpservies en ballonnen zijn natuurlijk not done bij een groene bruiloft. Je kunt gebruik maken van biologisch katoen voor de tafelkleden en servetten. In plaats van decoratie op tafel kan je ook kiezen voor (vet)plantjes of cactussen. En wil je toch disposables, kies dan voor bamboe.

Qua verlichting is het natuurlijk goed gebruik te maken van ledverlichting in de festivallampjes, lampionnen de lampen van de DJ.

Kies voor vintage spullen die je via marktplaats koopt, leent of huurt. Zo hoeven er geen dingen nieuw geproduceerd te worden, wat voor het milieu erg scheelt. Het inhuren van stylingsspullen is een prima verantwoorde keuze. Verhuur- en stylingsbedrijven hebben vaak niet alleen meubels, maar ook decoratiespullen en alles voor de tafelstyling.  Lunaworx heeft bijvoorbeeld veel van de meubels van gerycled duurzaam hout gemaakt, mooi en ook nog lief voor het milieu.


Sterkenburg styling Lunaworx

De huwelijksreis

Een vliegreis is natuurlijk verre van milieuvriendelijk. Zolang je niet gaan vliegen ben je dus al goed bezig. Gelukkig hoef je voor een fantastische honeymoon niet per se in het vliegtuig te stappen.

Er zijn hele mooie treinrondreizen beschikbaar. Met de trein kan je lange afstanden overbruggen, waardoor je meerdere landen kan aandoen. Bovendien heb je alle tijd om de omgeving in je op te nemen.

Ook een vakantie in eigen land hoeft zeker niet onder te doen voor een verre bestemming. En wil je helemaal verantwoord bezig zijn, kan je er ook voor kiezen tijdens jullie honeymoon vrijwilligerswerk te doen of mee te werken aan een sociaal project in het land van jullie verblijfplaats.

 

Blijf bij jezelf

Je kan zo ver gaan als je maar wilt in het groener maken van jullie bruiloft. Zorg er voor dat het vooral past bij hoe jullie normaal gesproken ook leven. Ga dus niet ineens onwijs duurzaam doen of bijvoorbeeld een veganistisch diner regelen als jullie normaal ook niet zo eten. Jullie trouwdag moet uitstralen wie jullie zijn, en niet andersom.

Mocht je ondanks alles toch nog schuldgevoelens hebben over jullie CO2 uitstoot, dan kan je altijd nog bomen planten ter compensatie. Dat is ook nog eens heel romantisch, een boom die groeit door jullie verbintenis!

Wil je weten hoe duurzaam Lunaworx is, of heb je een andere vraag? Bel of mail ons dan gerust!

Pin It on Pinterest