DIY, voluit Do It Yourself, is inmiddels een bekende term. Letterlijk betekent het ‘doe het zelf’. Maar het begrip staat voor meer dan dat. Het houdt ook een gevoel in van iets in eigen beheer doen en  iets op je eigen manier aanpakken. Dat past natuurlijk uitstekend bij bruiloften. DIY is persoonlijk, en als het goed is wordt jouw bruiloft dat ook. Maar hoe Do-it-yourself jij je bruiloft?

Wat is DIY nou precies?

DIY is een ruim begrip. Je kan het dan ook toepassen zoals je het wilt. Misschien houdt het voor jou in dat je alles rondom jullie bruiloft in eigen hand wilt houden. Je gaat dan niet voor een kant-en-klaar-locatie met alles er op en eraan. Maar regelt zelf de plekken, de cateraar en de decoraties. Maar DIY kan voor jou ook inhouden dat je alles zo veel mogelijk zelf maakt. Echt letterlijk zelf doen dus. Van corsages en naambordjes, tot trouwboog en tafeldecoraties. Als je handig genoeg bent, kan je dit allemaal zelf maken. Je kan voor een paar DIY-projecten gaan, of je complete bruiloft van begin tot eind zelf regelen.

De planning

Tijd is een belangrijke factor. Bij een doe-het-zelf-bruiloft moet je op tijd beginnen met voorbereiden. Iets wat je zelf maakt kost altijd meer tijd dan iets wat je koopt. En een professionele dienst zal altijd sneller iets voor elkaar krijgen, dan jij die afhankelijk is van wanneer mensen (in hun vrije tijd) aan jouw project kunnen werken. Bedenk je dus goed hoeveel er haalbaar is in die tijd die er beschikbaar is. En neem je inschatting ruim. Er zullen altijd dingen gaan tegenzitten of mislukken. Het is dan fijn als je nog de tijd hebt om iets overnieuw te maken. Begin ook op tijd met oefenen zodat je het tegen de tijd dat het nodig is helemaal in de vingers hebt.

Ben jij een DIY-type?

Het regelen van een DIY-bruiloft is niet voor iedereen weg gelegd. Je moet natuurlijk wel een zekere mate van creativiteit bezitten. Maak je in je dagelijkse leven weinig tot niets zelf, of krijg je al spontaan vlekken in je nek van het regelen van je verjaardag? Ga dit dan nu ook niet doen. Een bruiloft is een spannend gebeuren wat veel overzicht en regelwerk vraagt. Maak het jezelf niet nog moeilijker als het DIY’en niet helemaal in je straatje past. Dit levert alleen maar onnodig veel stress, terwijl je in die tijd ook lekker had kunnen genieten van jullie verloving. Ben jij het gelukkigst als jij de dingen in eigen hand kan houden? Draai jij je hand niet om voor het bakken van drielaagse taarten, het knutselen van sfeerlichtjes en het maken van je eigen sieraden? Lekker doen, die DIY-bruiloft. Dit is het moment om lekker los te gaan, en anderen in jouw creativiteit mee te laten delen.

diy bruiloft

Durf hulp te vragen!

Toch een beetje teleurgesteld dat je niet helemaal voldoet aan het DIY-type? Of ben je dit wel, maar ben je toch in de stress geschoten? Relax. Er is een oplossing. DIY betekent niet dat je alles zélf moet doen. Je mag hulp vragen (echt!). Neem in je hoofd je vrienden en familieleden door. Hier zitten vast wel wat mensen bij die jouw heel goed kunnen helpen. Je broer, die grafisch ontwerper is en heel goed jullie trouwkaartje zou kunnen ontwerpen. Je tante, die bij een bloemist werkt en jouw trouwboeket kan maken. Of je beste vriend, die in een te gekke band speelt. Iedereen heeft wel een specialiteit, benut deze.

Misschien vindt je het lastig om hulp te vragen aan anderen. Bedenk je dan dat je op deze manier mensen juist betrekt bij je bruiloft. En dat je de mensen om je heen zo enthousiast maakt voor jullie speciale dag, omdat ze hier hun steentje aan bijdragen. Jouw dag wordt daardoor ook een beetje jullie dag. Vraag ook gerust hulp en advies aan Lunaworx. Lunaworx sluit perfect aan bij DIY-bruiloften, omdat zij in te huren is voor de onderdelen waarvan je het zelf niet ziet zitten om ze op te pakken. Luna is zelf ook een kei in Do-It-Yourself, omdat zij geen gebruik maakt van standaard vehuurstukken. Maar Lunaworx maakt hun unieke verhuuritems zelf, met veel liefde, in eigen werkplaats.

De voordelen van DIY

Zoals hier boven al genoemd werd: een doe-het-zelf-bruiloft is persoonlijk. De bedoeling van het doe-het-zelf bruiloft is dat de sfeer uitstraalt dat het echt van jullie is. Jullie gasten zullen jullie smaak en persoonlijkheden moeten kunnen herkennen. En dat is natuurlijk hartstikke leuk. Het is jullie unieke dag, en daar mogen jullie je stempel op drukken. En hoe leuk is het dan als je de hele dag allemaal dingen ziet die je zelf hebt geregeld en gemaakt!

Een ander voordeel van een DIY-bruiloft is dat het vaak goedkoper kan is als een standaard bruiloft. Doordat je dingen zelf maakt of regelt ben je alleen de kosten voor inkoop kwijt. Het stuk arbeid doe je zelf, dus dat bespaart. Vaak is het zo dat zodra er het woord ‘trouwen’ aan hangt, een item of dienst gelijk twee keer zo duur is. Door hier creatief mee om te gaan, en iets buiten de gebaande (bruilofts)paden te denken, kan je beduidend goedkoper uit zijn. Houd tijdens het Do-it-Yourself’en wel je budget in de gaten. Het is geen garantie dat je materialen goedkoper zijn, als het inkopen van een compleet product. Zoek dingen dus eerst goed uit, en maak slimme keuzes.

DIY bruiloft bloemen

Het DIY-feest

Op de kleinere doe-het-zelf projecten na, kan je ook je complete trouwfeest zelf regelen. Vaak is dat de grootste factor waarmee je jullie stempel op de bruiloft kan drukken. Omdat sfeer zo belangrijk is voor een feest, en die sfeer gaan jullie bepalen. Veel trouwlocaties zijn heel standaard, omdat het een hoop mensen moet aanspreken. Maar dat is misschien niet wat jullie willen, jullie willen het op jullie eigen manier. Het is prima mogelijk je eigen toffe trouw(feest)locatie te zoeken. Laat je niet afschrikken als er geen of weinig voorzieningen zijn. Dit is ook prima te DIY’en. Elke locatie, hoe simpel ook, is met de juiste aankleding, sanitair en catering in te richten tot jullie droomplek. Combineer jullie DIY-items bijvoorbeeld met Lunaworx grotere statement-verhuur-stukken. Een beetje van jezelf en een beetje van Luna.

Inspiratie is the key

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn je al velen voorgegaan, en daar kan je gebruik van maken. Kruip met een goede kop thee achter je laptop en ga lekker neuzen op internet. Verzamel alle ideeën die jou en je verloofde aanspreken. Vooral Amerikanen zijn een kei in DIY, vaak kan je hier de leukste tot-in-de-puntjes-perfecte-plannen kapen, vaak nog met een stap-voor-stap-instructie erbij ook. Na een avondje neuzen, heb je waarschijnlijk al een goed beeld wat je allemaal op jullie bruiloft wilt DIY’en, en heb je al een veel beter beeld hoe jullie perfecte doe-het-zelf-bruiloft er uit kan zien.

Hoe pak je een DIY bruiloft aan?

  • Het begint allemaal met inspiratie en ideeën. Bepaal hoe jouw perfecte DIY-bruiloft er uit zal moeten zien.
  • Als je dit duidelijk hebt inventariseer je de tijd die er is, en bepaal je het budget.
  • Bedenk wat je zelf wilt gaan doen. Waar liggen jouw sterkste kanten, waar heb jij plezier in om te doen of te maken?
  • Bepaal wat je wilt uitbesteden en wie dan zou kunnen doen. Begin op tijd met vragen!
  • Maak een planning
  • Controleer regelmatig of je nog op schema ligt, en stel bij indien dat nodig is.
  • Accepteer het als er iets niet haalbaar blijkt te zijn. Richt je op de mogelijkheden die er wel zijn. Valt er toch iets tegen, of is iets lastiger om zelf te doen als je dacht? Regel dan hulp, of besteed het alsnog uit.
  • Wees trots als er iets af is. Jeej, je hebt jullie bruiloft weer iets persoonlijker gemaakt!
  • Vergeet vooral ook niet op de dag zelf alle DIY-projectjes goed vast te laten leggen. Zo kan je er ook nog van nagenieten.

 

Combineer DIY met Lunaworx

Je kunt je DIY-projecten ook goed combineren met bestaande styling. Wij werken regelmatig met bruidsparen die in samenwerking met ons DIY combineren met items van Lunaworx. Zo ontstaat een super persoonlijke geheel. Wil je weten hoe wij met onze styling kunnen aansluiten bij jullie eigen DIY-projecten? Stuur ons dan een mail, of bel ons op!

Pin It on Pinterest