Het regelen en in orde maken van feestverlichting is soms een ondergeschoven kindje. Het wordt vaak gezien als noodzakelijk kwaad, omdat het nu eenmaal ergens op de avond donker wordt en je graag nog wat wilt kunnen zien. En dat is ontzettend jammer! Want goede feestverlichting is dé perfecte kans om veel sfeer te maken op jouw feest. Hoe doe je dit nou, en waar moet je op letten bij het ophangen van de verlichting op je feest? Wij vertellen je er alles over!
Kies de sfeer
Het regelen van de feestverlichting staat meestal niet bovenaan het to do-lijstje bij het organiseren van een feest. In eerste instantie ben je druk met het uitnodigen van mensen, zorgen dat er genoeg eten en drinken is én dat je ruimte goed is ingericht. Maar als je alle belangrijke zaken op orde hebt, loont het zeker om nog wat tijd in het regelen van goede verlichting te steken.
Je kan je verlichting aanpassen op wat je met het feest wilt uitstralen. Ga je voor een ultrachique feest, dan maak je een tof statement door voor dramatische kroonluchters in de nokken van de tenten te kiezen. Wil je een knus feestje met een intieme sfeer, dan zal je liever gaan voor een overvloed aan waxinelichtjes in potjes.
Verschillende soorten verlichting
Er zijn diverse soorten feestverlichting die allemaal zo hun eigen uitstraling hebben.
Priklicht
Je kent het vast wel van festivals: prikkabels. Lange kabels met bolletjeslampen er aan. Supersfeervol en ook nog eens makkelijk te bevestigen. Je hangt deze kabels aan een paar punten op, plugt de stekker erin en je bent klaar. Leuk voor langs de randen van een tent, of om er het feestterrein mee af te bakenen.
Lampionnen
Lampionnen zijn in allerlei verschillende groottes en kleuren te krijgen. Je kan hier veel leuke dingen mee doen. Qua kleur bijvoorbeeld, door voor lampionnen te kiezen die de themakleur van je feest versterken. Maar ook door de manier waarop je ze ophangt. Zo kan je de lampionnen in trossen ophangen, er een enorme kroonluchter mee maken of ze als een slinger boven lange tafels hangen. Een paar enorme lampionnen boven de dansvloer geeft een trendy effect. Terwijl lampionnen in verschillende groottes die in groepjes hangen voor een speels uiterlijk zorgt. Wat een groot voordeel is, is dat je tegenwoordig kleine ledlampjes kan kopen. Als je kiest voor RGB-ledlampjes zijn de lampionnen ook nog eens in elke kleur in te stellen. Deze lampjes zijn met een afstandsbediening te krijgen. Wel zo fijn, dan kan je de lampionnen van tevoren op je gemak ophangen. Op het moment van het feest hoef je dan alleen nog maar op een knopje te drukken om ze aan te zetten.
Kaarsen
Al eeuwenoud, maar o zo effectief. Ook hier kan je weer allerlei keuzes in maken. Grote kandelaars op tafel met mooie stijlvolle witte kaarsen erin zijn altijd goed. Plaats eens een paar kaarsen in een groep flessen en laat het kaarsvet over de flessen druipen gedurende de avond. Potjes met waxinelichtjes hangend in de bomen, of langs de route naar de feestplek zorgt voor een sprookjesachtige sfeer. Bij kaarsen geldt wel: hoe meer hoe beter. Aan het gebruiken van kaarsen zitten ook nadelen. Zo waaien kaarsen vaak uit. Het scheelt al als je ze in windlichten of lantaarns plaatst. Kaarsen hebben ook een maximaal aantal branduren. Helemaal waxinelichtjes branden vaak maar een paar uur. Genoeg voorraad en iemand regelen die de kaarsjes wil aansteken én aanhouden is hierbij essentieel.
Spots
Spotverlichting is heel fijn als je bepaalde onderdelen van je feest uit wilt lichten. De DJ-booth, het prieel in de tuin, of de cadeautafel. Wij hebben zelf giga-spots in onze collectie mét kleurenfilters, waarmee je juist ergens heel tof de aandacht op kan vestigen, en een stuk terrein of mooie boom prachtig (letterlijk) in de spotlights kan zetten. Spots zijn vooral heel praktisch, maar helaas soms wel wat minder sfeervol. Plaats dus vooral niet teveel spots, maar maak een combinatie met andere vormen van feestverlichting.
Discoverlichting
Je dansvloer ziet er gelijk een stuk spectaculairder uit met wat toffe discolampen. En daar hoef je niet eens bewegende gekleurde spots voor te hebben. Een spiegelbol aan het plafond midden boven de dansvloer is een must. Makkelijk te bevestigen en een groots effect. Een variant hierop is de ledbol, die witte lichtstraaltjes op de wanden projecteert. Ken je ook de gekleurde versie al? Op deze ledbal zitten gekleurde lampjes die rondom een speels en jaren ’70 disco effect geven. Ook makkelijk te realiseren met een groots effect: de blacklight-lichtbak. Hier kan je hele leuke dingen mee doen, helemaal als je je gasten een speciale dresscode hebt meegegeven of als je leuke accessoires ter beschikking stelt die je gasten op het feest kunnen gebruiken. Uiteraard kan je het met discoverlichting zo gek maken als je wilt: laserbeams, lampen die knipperen op het ritme van de muziek en stroboscopen. Vaak wordt dit wel een wat technischer verhaal en is het goed hier professioneel advies in te vragen.
Praktische zaken
En dan nog even wat praktische zaken. Denk aan voldoende stopcontacten, zodat de verlichting die je kiest ook makkelijk aangesloten kan worden. Houd hierbij dan wel rekening dat er voldoende ruimte op je stroomgroepen is, om meerdere lichtbronnen op aan te sluiten. Helemaal af maak je het door je snoeren netjes (uit het zicht) weg te werken. Probeer zo veel mogelijk de snoeren vast te tapen of met tiewraps vast te zetten aan tentpalen en kabels. Denk bij het regelen van je verlichting ook aan verlichting langs looppaden en bij de parkeerplaats. Ook voor de catering is het fijn als zij goede verlichting hebben bij het klaarmaken van het eten.
Hulp nodig?
Ben je zelf niet zo goed in deze technische handelingen, dan kan je vast hulp vragen aan iemand in je omgeving. Of aan Lunaworx natuurlijk. Wij hebben de materialen, toffe ideeën, kennis en technische mensen om de verlichting voor elk feest tot in de puntjes te regelen. Lunaworx kan alle mogelijke feestverlichting realiseren. Als we het niet in huis hebben, dan werken we samen met een van onze vaste partners. Heb je een hele bijzondere wens qua verlichting, dan is het mogelijk iets op maat te laten maken in onze werkplaats. Je kunt ons bellen of mailen. Heb je alles geregeld? Let’s get this party started!