Voordat de grote vraag werd gesteld hebben jullie misschien al eens weg zitten dromen over jullie perfecte trouwdag. Een roze wolk-plaatje van lachende mensen, een dag vol liefde en dansen op blote voeten tot in de late uurtjes.

Maar nu jullie officieel verloofd zijn komen jullie er achter dat er eerst ontzettend veel geregeld moet worden. Hoe behouden jullie het overzicht, zodat er niets vergeten wordt? Maar bovenal: hoe houden jullie het voorbereiden leuk en stressvrij?

Volg ons stappenplan, dan komt dit helemaal goed.

Stap 1: jullie verloving vieren

Ja! Want jullie zijn verloofd, hoe tof is dat! Het eerste wat jullie moeten doen is natuurlijk het grote nieuws aan iedereen vertellen. En lekker genieten van de leuke reacties en jullie fijne na-de-verloving-gevoel.

Je zult merken, bij het aankondigen van jullie verloving komen er bij anderen een heleboel vragen los over het hoe, waar en wanneer van jullie bruiloft. Vind je dit leuk? Lekker mee kletsen. Heb je echter nog geen idee? Zeg dan dat jullie eerst nog even van de verloving aan het genieten zijn, en dat ze vanzelf meer te horen krijgen als jullie zo ver zijn.

Stap 2: de ideale dag

We gaan even lekker wegdromen. Visualiseer je perfecte trouwdag. Hoe ziet deze eruit? Hoe lang duurt jullie dag? Wat willen jullie allemaal doen? Maak aan de hand van jullie ideeën een dagindeling. Dit hoeft niet van uur tot uur, dat kan altijd later nog. Maar probeer wel te bedenken  uit welke onderdelen jullie bruiloft zal gaan bestaan. Zo weet je ook wat je kunt gaan regelen. Een avondceremonie vraagt immers om hele andere aanpak als een meerdaagse trouwerij.

Wegdromen over Bruiloft

Stap 3: save the date

Een belangrijk startpunt: de trouwdatum. Zonder datum kan je niets inplannen. Dus deze moet eerst vastgelegd worden. Bij het uitkiezen van de trouwdatum moet je rekening houden dat deze beschikbaar is bij jullie favoriete trouwlocatie, en bij jullie receptie- en/of feestlocatie. Ga dus op locatiebezoek en zoek jullie perfecte plekken uit voor jullie droomdag. Locaties en trouwdatum vastgelegd? Gefeliciteerd, jullie hebben het belangrijkste geregeld. Dat viel wel mee toch?

Stap 4: de hulptroepen

Wie van jullie vrienden of familie zou het beste jullie speciale dag in goede banen kunnen leiden? Het is tijd om een ceremoniemeester te kiezen. En om te vragen of jullie favoriete ceremoniemeester deze uitdaging ziet zitten uiteraard. Deze persoon (of personen) kan jullie ook goed helpen bij de voorbereidingen en zal verder ook de contactpersoon zijn voor jullie gasten. Ook is het handig om gelijk jullie getuigen uit te kiezen. Jullie mogen in totaal minimaal twee en maximaal vier getuigen meenemen. Misschien hebben jullie wel hele schattige neefjes of nichtjes die jullie als bruidskinderen willen, vraag hen dan ook alvast. Vinden jullie het fijn om bij het plannen van jullie trouwdag extra hulp te krijgen, dan kunnen jullie overwegen een weddingplanner in dienst te nemen. En bedenken jullie ook vast wie jullie je vrijgezellenfeest in handen durven te geven, want aan deze traditie daar ontkomen jullie uiteraard niet aan.

Stap 5: de stijl

Het is tijd om een thema of een stijl voor jullie bruiloft te kiezen. Dit zal jullie helpen bij het maken van de rest van de beslissingen. Het thema of de stijl is iets wat jullie erg aanspreekt, dus als je bij het maken van keuzes voor de bruiloft bij je gekozen stijl blijft, zit je altijd goed. Vinden jullie het lastig om een thema of stijl voor jullie bruiloft uit te kiezen? Ga dan eens een avondje op pinterest neuzen. Pin alle afbeeldingen die jullie aan spreken op jullie trouwbord. Waarschijnlijk kunnen jullie bij het bekijken van dit bord wel duidelijke overeenkomsten zien in de afbeeldingen: dit wordt jullie stijl.

Stap 6: decoraties en styling

Nu jullie hebben bedacht hoe jullie dagindeling er ongeveer uit gaat zien, en de locaties waar dit plaats gaat vinden, kunnen jullie de decoraties en styling gaan bedenken en regelen. Is er op de locaties meubilair aanwezig, of moeten jullie dit huren? Misschien kan jullie feestzaal wel wat aankleding gebruiken. Of indien jullie gekozen hebben voor een buitenbruiloft: controleer of het nodig is een grote tent te huren met inrichting.

Stijl bruiloft

Stap 7: de gasten

Stel samen een gastenlijst op van mensen die jullie willen uitnodigen. Dit geeft gelijk inzicht in hoe groot jullie bruiloft zal gaan worden. En ook krijg je zo meer duidelijkheid over hoeveel budget jullie nodig zullen hebben. Want meer gasten, betekent dat je vaak een groter budget nodig hebt. En nu jullie toch jullie gastenlijst af hebben, stuur ze dan gelijk even een save-the-date-kaartje. Zo kan iedereen jullie trouwdatum vast met grote letters in de agenda zetten. De echte trouwkaart verstuur je ongeveer een tot twee maanden van tevoren. Het kan geen kwaad op tijd te beginnen met het uitzoeken van een kaart, of misschien laten jullie er liever een persoonlijk ontwerpen.

Stap 8: liefde gaat door de maag

En zo is het! Belangrijk dus dat de catering op jullie bruiloft goed geregeld is. Afhankelijk van de gekozen dagindeling zijn er meerdere eet- en drinkmomenten (op verschillende locaties); het taartmoment, het diner, drankjes en hapjes tijdens het feest, een nightbite. Bekijk voor welke momenten jullie catering moeten regelen, en welke momenten door een van de locaties verzorgd wordt. Denk ook aan het huren van personeel om hapjes rond te delen en drankjes uit te serveren.

inspratie hapjes diner trouwkrant lunaworx

Stap 9: it’s all about the looks

Het moment is aangebroken om eens even flink wat knopen door te hakken. We gaan jullie trouwoutfits uitkiezen. Wat de man allemaal moet regelen? Een prachtig pak natuurlijk. Maar denk ook aan trouwschoenen, een mooie das, en ondergoed. En eventuele accessoires zoals een bijpassend horloge of bretels. De bruid heeft nog iets meer werk. Uiteraard draait het allemaal om de jurk. Als je de jurk gevonden hebt waarin jij je fantastisch voelt kan je sieraden gaan uitzoeken die perfect bij de jurk passen. Ook andere trouwaccessoires zoals een sluier of tiara kunnen nu uitgekozen worden. Vergeet je lingerie en kousen of panty niet. En je trouwschoenen natuurlijk (en eventueel een extra paar dansschoenen voor later op de avond). Je outfit is compleet! Het is tijd om een visagist en kapper te zoeken die jouw haar en make-up kan doen die bij je jurk en stijl past. Een zeer belangrijk onderdeel van jullie uiterlijk zal deze dag jullie fonkelnieuwe trouwring zijn. Laten we deze dus ook uitzoeken en bestellen.

Kleding voor bruiloft

Stap 10: Taart en bloemen

Dit wordt een lekker klusje. Jullie moeten het natuurlijk wel eens zijn over welke vulling er in jullie bruidstaart moet komen. Lekker proeven dus. Ook voor de stijl van jullie taart kan je op internet prima inspiratie opdoen. Met een unieke caketopper maken jullie de taart persoonlijk. Het is nu een goed moment om een afspraak te maken met een bloemist om het bruidsboeket te bestellen. En indien jullie dat willen corsages voor de bruidegom en gasten. Wat willen jullie verder nog laten decoreren met bloemen? De trouwauto of de trouwlocatie? Je kan het zo gek maken als je wilt.

Stap 11: Maestro: muziek!

Muziek vormt een belangrijk onderdeel op jullie dag en zal op meerdere momenten terugkomen. Zo mogen jullie muziek aanleveren die voor, tijdens en na de ceremonie gespeeld zal gaan worden. Ook tijdens het feest is de muziek natuurlijk heel belangrijk en bepalend. Gaan jullie voor een bandje, een DJ, een playlist, of een combinatie van deze? Bedenk ook wat jullie verder nog aan vermaak op jullie bruiloft willen. Misschien willen jullie wel iets regelen voor de kinderen die komen, of alle gasten laten vastleggen door een kunstenaar. Dit is het moment om hierover na te denken en het vermaak voor jullie gasten te boeken.

Stap 12: Gelukkig hebben we de foto’s nog

Zo belangrijk: foto’s! Jullie trouwdag wordt een prachtige herinnering en uiteraard willen jullie deze goed laten vastleggen. Het is de moeite waard tijd te steken in een goede fotograaf, die begrijpt wat jullie mooi vinden.  Het laten maken van een video behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Nu we het toch over de fotograaf hebben: de reportagefoto’s moeten ook ergens gemaakt worden. Misschien is jullie trouw- of feestlocatie hier geschikt voor. Zo niet, regel dan een andere fotolocatie. Het is fijn om zowel een buiten- als binnenlocatie te hebben. Uiteraard hopen jullie op prachtig weer. Mocht dit toch wat tegenvallen, hoef je om het maken van de foto’s in ieder geval niet te stressen.

Stap 13: Vervoer

In welke voertuig willen jullie naar jullie ceremonie toe? Denk er ook over na of je vervoer voor je gasten wilt regelen. Vaak is de trouwauto maar tot een bepaalde tijd beschikbaar. Let er dus even op dat je ook nog vervoer hebt om s’ avonds bij je feestlocatie aan te komen. En ook om weer thuis, of in je bruidssuite te komen.

Vervoer naar bruiloft

Stap 14: gemeentezaken

Een zeer belangrijk onderdeel van het geheel: de ondertrouw. Zonder ondertrouw, geen bruiloft. Tegenwoordig kan je deze aangifte gewoon online doen. Je kan van een jaar tot twee weken van tevoren in ondertrouw gaan. Maak hier dus op tijd een afspraak voor. In ondertrouw gaan is best een speciaal moment, en dat is een prima excuus om dit heugelijke feit samen te vieren. Wat er verder nog geregeld moet worden aan gemeentezaken is het kiezen van een ambtenaar van de burgerlijke stand. De keuze gaat tussen een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente of een BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand). Met jullie gekozen ambtenaar maken jullie zo’n twee weken voor de bruiloft een afspraak, om de huwelijkssluiting door te spreken.

Stap 15: de puntjes op de i

Nog even volhouden, het einde is in zicht. Er zijn nog wat punten waar jullie over na moeten denken of jullie deze willen regelen. Zo zijn er bijvoorbeeld de bekende ‘bedankjes’, een klein cadeautje wat je aan je gasten mee naar huis geeft om ze te bedanken voor hun aanwezigheid. Hier bovenop kunnen jullie er voor kiezen de ceremoniemeester(s), de getuigen en de bruidskinderen een cadeau te geven, om ze te bedanken voor hun hulp. Waar willen jullie de huwelijksnacht gaan doorbrengen? Dit moet ook geregeld worden. En misschien willen jullie ook een overnachting voor de gasten regelen. En last but not least: de huwelijksreis. Jullie denken misschien nu vooral aan de bruiloft zelf. Maar vergeet niet een fijne huwelijksreis te boeken. De tijd na de bruiloft is heel speciaal. Jullie zijn eindelijk man en vrouw! En daarbij is er zoveel na te genieten na jullie speciale dag. Neem hier lekker de tijd voor en ga fijn even samen weg.

Stap 16: Klaar!

Het lijkt misschien veel zo bij elkaar. Maar doe het voorbereiden in stapjes met dit stappenplan voor jouw bruiloft. Niet alles tegelijk, rustig aan en houd het hoofd koel. Alles is nu geregeld voor jullie mooiste dag van jullie leven! Tijd om achterover te leunen na al deze gedane arbeid, tijd voor voorpret.

Hulp van Lunaworx

Zijn er stappen in dit stappenplan waar je niet uitkomt, omdat je er megastress van krijgt of geen idee hebt waar te beginnen? Vraag dan hulp! Met veel stappen kunnen wij je ook goed helpen. We hebben jarenlange ervaring in de trouwbranche en hebben nooit (okee, bijna nooit) stress. Bel ons, of stuur ons een mail, en we helpen je graag.

Pin It on Pinterest